•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart
 • Liefdevol en betrokken voor een betaalbare uitvaart

VOORBESPREKING

Een gesprek vóór het overlijden

Iemand die weet dat hij of zij gaat sterven, wil soms zelf de uitvaart met een uitvaartverzorgster bespreken en regelen. Het kan u en uw nabestaanden veel rust geven als alle wensen voor wat betreft de begrafenis of crematie helemaal zijn doorgesproken en op papier staan. Het is ook vaak belangrijk voor nabestaanden dat zij weten wat zij kunnen doen en hoe zij kunnen helpen rondom het sterven en tijdens de uitvaart van een geliefde, zodat zij er helemaal bij betrokken zijn.

Ik kan, op het moment dat u daaraan toe bent en geheel in uw eigen tempo, alle mogelijkheden met u bespreken.

HET BESPREKEN VAN DE UITVAART

Wat te doen als iemand sterft?

Als een naaste net gestorven is, kan dit verschillende behoeften bij u losmaken. Misschien wilt u wachten met de noodzakelijke handelingen tot bepaalde familie of vrienden gekomen zijn, een tekst, een gedicht of een brief voorlezen, gewoon stil zijn, mediteren, een kaars branden, zingen, bidden of weggaan. Neem even de tijd die u nodig hebt voordat u de dienstdoende arts belt. Daarna, of een paar uur later, kunt u mij bellen. Wij overleggen dan wanneer ik naar u toe kom om de uitvaart te bespreken.

De uitvaart bespreken

Vaak worden de eerste details van de begrafenis of crematie op dezelfde dag besproken, maar soms is dat te zwaar. Dan kom ik de volgende dag. Hebt u nagedacht of uw dierbare begraven of gecremeerd wordt? Wilt u de kist laten dragen door familie en vrienden of zal ik voor professionele dragers zorgen. Wilt u het graf met familieleden dichtscheppen, wilt u ballonnen oplaten of gaan de kinderen bellenblazen? Strooit u bloemblaadjes, kiest u voor stilte? Wilt u een afscheidsmoment op de kaart zetten en kiest u voor een condoleance na de uitvaart? Waar zou u dit dan willen doen? Kortom, er is veel om over na te denken en veel te bespreken. Ik kom iedere dag, als u dit wilt, totdat het plaatje van de begrafenis of crematie compleet is. Een dag voor de uitvaart hebben we dan nog een draaiboek bespreking.

Rondom het opbaren

De laatste verzorging van een overledene is een ritueel wat heel mooi kan zijn om zelf te doen. U kunt, waar nodig met mijn hulp en uitleg, de overledene wassen en aankleden. Als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, geef ik samen met een collega deze laatste zorg.

Plaats en wijze van opbaren

Opbaren kan op verschillende plekken: thuis, in de woning van een van de familieleden, in een rouwcentrum of in mijn afscheidskamer. De opbaring kan op een opbaarplank of op bed of in een kist. De overledene kan hierbij eigen kleding aan, of bedekt worden met een lijkwade. Eigen doeken, sjaals, een dekbedhoes en een kussen, kunnen een gevoel van geborgenheid geven. Dat ene eigen lievelingssjaaltje kan net het verschil maken. U kunt kiezen uit een groot aanbod van kisten, uiteraard kunt u ook zelf een kist maken en beschilderen.

Rouwkaarten

Het aanbod in rouwkaarten is groot. Om nabestaanden te helpen bij hun keuze heb ik een mooie selectie samengesteld. Maar u kunt ook zelf een rouwkaart maken, bijvoorbeeld met een mooie foto, een mandala, een schilderijtje of een kindertekening. De tekst die op de kaart komt is bekend of ontstaat al pratend met elkaar. Zo nodig heb ik ook voorbeeldteksten. Sommige mensen die in hun laatste levensfase zijn, kiezen ervoor om hun eigen rouwkaart te maken. Met zelfgekozen afbeeldingen en zelfgeschreven teksten.

Rouwvervoer

Coen Heemeijer, uitvaartbusservice. U kunt kiezen uit verschillende auto’s. Nieuw is de uitvaartbus, waarin 15 mensen samen de laatste reis van hun dierbare kunnen begeleiden of die dienst kan doen als volgwagenbus (20 zitplaatsen). Maar zelfs een boot of eigen auto behoort tot de mogelijkheden. ‘Gert was dol op zijn landrover. Die gaan we gebruiken in plaats van een rouwwagen’. Zo kan de keuze van rouwwagen de uitvaart een persoonlijk tintje geven. Welk rouwvervoer u ook wenst, in principe kan ik het voor u regelen.

Waar vindt het afscheid plaats?

Het uitgangspunt om de locatie waar de afscheidsdienst plaats gaat vinden te bepalen, is altijd: Wat past bij de overledene en diens familie? Op vele locaties in de omgeving kan een afscheidsbijeenkomst plaatsvinden. Bijvoorbeeld in een strandpaviljoen (ik heb veel ervaring met afscheidsdiensten bij Parnassia aan Zee), of in een restaurant, in een loods, in het Dolhuys in Haarlem, op een boot of ergens buiten in de natuur.

Ik heb een afscheid meegemaakt waarbij de overledene door zijn zoon en andere familieleden op ‘zijn’ skûtsje naar het starteiland in Sneek werd gevaren. Toen we aan kwamen varen stonden er 400 mensen op de kade. Het werd een prachtig, warm en liefdevol afscheid in een omgeving die precies bij hem paste.

Een jongen van 20 jaar overleed. Zijn afscheid vond plaats in het restaurant waar hij werkte. Dit was een geliefde plek van hem.